Servicii editoriale în limba română dedicate autorilor de pretutindeni

1. Inserare diacritice
Una dintre condițiile de bază pentru ca manuscrisul tău să fie luat în seamă de orice editură este ca acesta să conțină diacritice.
2. Proofreading (corectură finală de ortografie și gramatică)
Verificare și corectură completă a greșelilor gramaticale, typos, note de subsol, texte foto, bibliografie, pagini de început și final. Practic tot ce e scris și va fi prins între coperțile cărții. Dacă ai textul pentru coperta 4, îl verific și pe acela.
3. Editare structurală, de conținut și stil
Fiecare manuscris are nevoie de altceva. Tu decizi dacă lucrezi cu mine de la primii pași ai editării de structură, ori vrei să te ajut cu ultimii pași ai conținutului.
Analizez primele 10 pagini și îți prezint o ofertă de preț personalizată.
Se va semna un contract de prestări servicii, cu clauză de confidențialitate.
Se va emite factură. Pe baza facturii, tu vei achita cel puțin jumătate din sumă înainte ca lucrarea să intre la editat. Restul vei achita în momentul în care editarea lucrării a fost finalizată.
Documentul editat îți va fi trimis prin sistem electronic numai după achitarea integrală a facturii.
Prețul variază în funcție de gradul de revizuire necesar, de tipul de editare de care ai nevoie și de timpul alocat manuscrisului tău.
4. Consultanță personalizată – pentru claritate totală
Dezbatem problemele manuscrisului tău, idei de structură, blocaje sau direcții de dezvoltare.
Analizăm arcurile personajelor, coerența poveștii, credibilitatea dialogurilor și orice altceva ai nevoie.
Fără editare scrisă, doar discuții aplicate.
5. Texte scurte (povestiri, nuvele)
Editare completă (corectură + conținut + stil)
6. Feedback editorial
Feedback nu înseamnă editare sau rescriere.
După citirea și analizarea manuscrisului, voi întocmi o scrisoare editorială în care voi sublinia care sunt punctele forte și cele slabe ale lucrării în cauză și voi veni cu sugestii de îmbunătățire acolo unde este cazul.
SFATURI UTILE PENTRU SCRIITORI

Înainte de a apela la serviciile unui editor
Munca unui scriitor nu se termină în momentul în care a pus ultimul cuvânt în manuscris. Aș putea spune că abia atunci începe adevărata muncă.
Indiferent că ai scris o povestire scurtă sau un roman de 150 de mii de cuvinte, sugerez să te depărtezi o perioadă de manuscris și să faci orice altceva. Pentru o lucrare de până la 40 de mii de cuvinte, scrisă în 3-4 luni, două săptămâni de pauză ar trebui să fie suficiente. Pentru lucrări mai mari, aș spune să stai deoparte o lună, chiar două, mai ales dacă ai lucrat un an sau mai mult la acea poveste.
După această perioadă, îți poți începe propria revizie/editare. Citește cu atenție, citește cu voce tare când poți, corectează tot ce nu-ți sună bine sau ce greșeli de tastare observi. Încearcă să șlefuiești cât de bine poți toate aspectele cărții de la claritate, coerență, logică, credibilitate sau vocea personajelor. Unde nu ești sigur/ă cum ar fi mai bine, fă-ți un fișier separat în Word sau notează într-un carnet toate detaliile. Nu șterge în documentul în care ai povestea, mai ales dacă nu ai o copie salvată în altă parte.
Toate aceste lucruri te vor ajuta pe tine să înțelegi ce probleme simți că are povestea ta și unde ar trebui să cauți ajutor în primul rând.
Ajuți și editorul cu care vei lucra, pentru că îl poți îndruma către acele probleme ce trebuie rezolvate în primul rând.
Poți avea surpriza ca editorul să-ți spună că nu e nicio problemă acolo unde ai crezut tu, ci problema e în cu totul altă parte, dar asta e altă discuție.
E IMPORTANT SĂ ȚII CONT DE ETAPELE EDITĂRILOR
Corectura greșelilor de gramatică și a celor de tastare nu trebuie făcută înainte de a termina editarea de structură și de stil. E o muncă inutilă în cazul în care va trebui să rescrii pasaje întregi, să tai paragrafe.
În momentul în care optezi pentru un serviciu de proofreading, asigură-te că nu vei mai schimba nimic în structura manuscrisului.
GRABA E CEA MAI REA BOALĂ
Am fost acolo. Știu. Înțeleg. În plus, am văzut asta la persoanele cu care am lucrat.
E o nerăbdare, un zbucium pe care îl potolim cu greu atunci când știm că povestea noastră e încheiată (în calculator, nu în realitate) și cititorii nu pot ajunge la ea.
Ține în frâu cât poți această nerăbdare. Folosește-te de beta-readers dacă găsești, de parteneri de scris și critică, de prieteni și familie dacă sunt dispuși să te ajute (nu forța nota, nu sunt obligați să-ți citească poveștile) și, în perioada cât tu iei pauză de la manuscris, dă-le lor să citească. Ai grijă totuși, nu trebuie să schimbi povestea cu totul pentru că așa a zis unul sau altul. Notează undeva criticile lor și vezi dacă ceva se repetă. Dacă 3 persoane din 7 spun că X personaj nu e credibil, probabil e adevărat. Dacă numai 1 din 7 spune că s-a plictisit la X paragraf (sau capitol sau descriere), e posibil să fie doar o chestiune de gusturi, nu o greșeală în scriitură.
NU ÎN ULTIMUL RÂND
Munca de editare e o meserie. Editorul, un om cu o calificare.
Oricât de bun, de specializat, de experimentat, un editor nu poate garanta succesul cărții tale.
Te poate pune la treabă să rescrii până când textul sună bine. Te poate pune să tai, să adaugi, să modifici uneori un capitol întreg. Poate chiar să scoți un personaj cu totul din poveste dacă e complet inutil.
Te poate învăța tehnici, scheme, scurtături, moduri de abordare și de rezolvare mai rapidă a unor probleme. Ce pot garanta, e că după prima colaborare pe un manuscris, la scrierea următorului, îți va fi mai ușor, pentru că vei fi învățat deja care îți sunt atuurile și slăbiciunile.
Ce nu poate, sub nicio formă, e să garanteze succesul, vânzarea, accesul tău în topurile scriitorilor de renume mondial.
Dacă privești achiziția unui serviciu editorial ca pe o taxă care, așa cum am zis, nu-ți garantează vânzări, poate ar trebui să te mai gândești înainte de a apela la astfel de servicii.
Dacă înțelegi că această colaborare, care da, costă, e de fapt o investiție în tine, o modalitate care oricare alta de a crește tu, ca autor, de a învăța lucruri noi, de a te disciplina, de a te organiza și de a face lucrurile mai bine în viitor, atunci, îți sugerez să apelezi cu încredere la oricare din serviciile afișate pe acest site.